Tampereen kaupunginjohtaja Erkki Lindfors matkusti 60-luvun alussa Tampereen ystävyyskaupunki Saksan Esseniin. Essenissä Lindfors ihastui paikallisiin Valoviikkoihin. 6.12.1965 perustettiin Tampere Tunnetuksi ry, jonka tavoitteena oli Valoviikkojen tuominen kaupunkiin. Ensimmäiset, runsaat kolme viikkoa kestäneet Tampereen Valoviikot järjestettiin syksyllä 1966.

Kuvassa Kaupunginjohto tutkii Valoviikkojen kuvioita 04.09.1966.
(kuvaaja: Timo Palm)

Ensimmäisiä Valoviikkoja varten tuotiin kuvioita Saksan Essenistä. Tampereen uutuutta mainostettiin mittavasti esimerkiksi Helsingissä, ja Valoviikoille matkaavat saivat VR:ltä alennusta junalippujen hinnoista. Valoviikot nousivat uutisiin kymmenissä lehdissä sekä televisiossa ja radiossa. Myönteinen vaikutus keskustan elävyyteen ja kauppaan näkyi välittömästi.

Kuvassa asennetaan ensimmäisten valoviikkojen valoja 11.9.1966.
(kuvaaja: Reino Branthin)

Iso osa Tampereen kaduilla palavista valokuvioista oli kotoisin Essenistä, ja lisäksi joitain kuvioita teetettiin Tampereen Sähkölaitoksella. Hämeensillan sirkushevoset hankittiin toisille valoviikoille vuonna 1967. Seuraavana vuonna Saksasta saapui metsäneläimiä ja pari vuotta myöhemmin lumikiteitä.

Kuvassa asennetaan ensimmäisiä valokuvioita Keskustorin kohdalle Hämeenkatua syksyllä 1966.
(Kuvaaja: Jussi Kangas)

Valojen sytyttäminen oli jännittävä ja vaikuttava hetki. Kaupunkilaiset olivat kokoontuneet Keskustorille odottamaan malttamattomana ensimmäisten Valoviikkojen avajaisia.

Kuvassa sytytetään valokuviota 15.10.1966 Raatihuoneen parvekkeella.
(Kuvaaja: Reino Branthin)

Ensimmäisten Valoviikkojen avajaisia valmisteltiin huolellisesti. Tampereen keskusta täyttyi kaupunkilaisista ja h-hetkeä tultiin seuraamaan myös kauempaa. Avajaisissa kuunneltiin puheita, seurattiin upeaa marssia ja ihailtiin tietenkin upeita valokuvioita.

Kuvassa ensimmäisten Valoviikkojen avajaistapahtuman paraati.
(Kuvaaja: Reino Branthin)

Koko Valoviikkojen historian ajan on vuosittain valittu Valon neito Valoviikkojen kasvoiksi. Valon neidon tarkoitus on tuoda tamperelaisten talveen kaivattua valoa ja lämpöä sekä loistaa ympärilleen hyvää mieltä. Valon neidoksi etsitään edelleen vuosittain sympaattinen ja lämmin nainen, joka on valovoimainen ennen kaikkea sisältä.

Kuvassa Hakametsän Jäähallissa järjestetyn Miss Valoviikko 1971 -kilpailun voittaja Maija Latvalahti perintöprinsessoineen.
(kuvaaja: Raimo Nieminen)